UCI World Cup paracycling Emmen-6e op tijdrit

met Geen reacties

Donderdag 30 juni begonnen de World cup wedstrijden in Emmen. Allereerst met een trainingsmiddag. De weg was al afgezet, zodat we konden trainen op het parcours van de tijdrit van vrijdag. Een parcours van 8,6 km dat deels slingerde over een industrieterrein en deels over de rondweg rond Emmen ging. Het slingeren ligt mij iets minder, maar tempo maken op lange rechte stukken is wel mijn ding. Op de tijdrit mochten maar 3 Nederlanders meedoen en ik was hiervoor voor het eerst geselecteerd.

Tijdrit vrijdag

Vrijdag vanaf 13.30 uur begonnen de tijdritten voor de handbikers, 2 ronden van 8,6 km. Thuis had ik de onderdelen die niet nodig zijn voor de tijdrit, er al zo veel mogelijk afgehaald: bumper, spiegel, enz. Ik mocht ongeveer als 20e van de 40 rijders in onze klasse starten. Vanaf de start voelde ik mij direct al goed. Vaak heb ik in het begin moeite met tempo maken, maar vandaag niet. Binnen een halve ronde had ik de rijder die een minuut voor mij startte, al ingehaald. Dat was een goed teken. Toen ik over de finish kwam in 26 min 31 sec was dit veruit de snelste tijd. Toen begon het wachten op de rest van de rijders. Hoe later de start, hoe beter de rijder. Met als laatste de wereldkampioen. Toen er nog 3 rijders moesten finishen stond ik nog op brons. Helaas waren de laatste 3 allemaal sneller dan ik en werd ik 6e. Ik was hierdoor positief verrast. De hele wereldtop was hier aanwezig. Tevens was ik beste Nederlander. Toch laten zien dat de bondscoach er goed aan had gedaan om mij te selecteren.

Wegwedstrijd zaterdag

Zaterdagmiddag om 17.40 uur startte de wegwedstrijd. 45 rijders van over de hele wereld reden hierin mee. 9 ronden van 7.1 km. De start ging redelijk goed, ik kon mij handhaven bij de eerste 20. Dit ging goed tot aan het eerste keerpunt op de provinciale weg. Hier schoten een aantal rijders de middenberm in, een aantal reden elkaar in de wielen en bij het uitkomen van de bocht, werden een aantal rijders de hekken ingereden. Chaos dus. Ik kwam hier goed uit, omdat ik helemaal de binnenbocht nam. Zo kon ik verder rijden met de kopgroep. Na een aantal ronden zat ik redelijk achterin de groep en had ik niet in de gaten dat een aantal rijders aan het lossen was. Toen ik dat door had, ben ik hen voorbij gegaan en heb het gat naar de kopgroep in mijn eentje weer dichtgereden. Op het 2e keerpunt moest ik vol in de remmen voor een rijder voor mij. Dit terwijl de rest weer begon te versnellen. Weer een gat wat ik dicht moest rijden. Terug op het eerste keerpunt wilde ik de bocht snel nemen om een paar seconden te winnen en toen ging het mis. Te hard de bocht in en op de kant. Met het voorwiel de hekken in en de ketting eraf. Snel zelf weer rechtop gezet, ketting er weer op en gaan. Helaas wel anderhalve minuut verloren. Toen ik weer op gang kwam kon ik aanhaken bij de 2e groep. Hier heb ik de rest van de wedstrijd mee uitgereden. Op het laatst heb ik nog wel een poging gedaan om weg te rijden, maar de kracht was weg. Resultaat 13e. Toch niet slecht gezien de omstandigheden.

Een mooi evenement, ontzettend goed voor de wedstrijdervaring. Veel geleerd, ook hoe het niet moet. Zware, lange wegwedstrijd en op de tijdrit een geweldig resultaat. Ondanks alles toch heel tevreden.

mark mekenkamp 

 

Laat een reactie achter