EHC Emmen: tijdrit en crash

met Geen reacties

IMG_1600Op 2 en 3 juli werden er in Emmen wedstrijden voor het European Handbike Circuit gehouden. Zaterdags de tijdrit en op zondag de wegwedstrijd. Voor mij was het de eerste keer dat ik meedeed aan een tijdrit. De tijdrit ging over 3 ronden van 5 km en ging voor een groot gedeelte over de rondweg en een stukje over het industrieterrein, met een kleine klim tegen een viaduct op. Even een paar verkenningsrondjes maken op het parcours, lekker warm rijden en toen melden bij de start. Nog gauw even een paar tips gekregen van de bondscoach over het wattage wat ik gemiddeld aan moest houden en ik kon van start.

Een tijdrit is toch een hele andere discipline dan een wegwedstrijd. Je rijdt veel meer op je wattage meter en rijd niet tegen anderen. Het is best wel zwaar om jezelf pijn te doen, terwijl er eigenlijk niemand is waar je tegen rijdt. Een tijdrit is ook een stuk korter, misschien maar goed ook. Ik ben gefinished in een tijd van 26.22 min, met een gemiddelde snelheid van   33,5 km/h. Dit was goed voor een 14e tijd en 4e Nederlander in mijn klasse. De tijdrit gold ook als NK tijdrijden. De klassen werden niet apart geklasseerd, maar het verschil werd verrekend met een bepaald percentage, in dit klassement ben ik 9e geworden.

IMG_1601Zondags werd de wegwedstrijd verreden. Er moesten 14 ronden van 4 km worden afgelegd. Warm gereden onder een afdak op de tacx, omdat het nogal onbestendig weer was. Toen het tijd werd om te starten, scheen gelukkig de zon. De start die ik had, was verre van perfect, ik werd direct afgesneden en moest inhouden om de boel heel te houden. Na een paar bochten waren we van het industrieterrein af en reden we de rondweg op, waar ik direct een plek of 5 á 6 goed kon maken. In een groepje aangekomen van 4 rijders, zijn we samen naar nog een grotere groep voor ons gereden.

Hierin een paar rondes mee te hebben gereden, kreeg ik in de gaten dat ik tegen het viaduct op, behoorlijk meer over had, dan de rest van de groep. Ik ben er toen ook vandoor gegaan en heb geprobeerd om bij de groep daarvoor aansluiting te vinden. Wegrijden bij de groep waar ik in zat lukte wel, maar de volgende groep inhalen, was iets te hoog gegrepen. Ik heb mij daarna ook maar weer terug laten zakken naar de vorige groep, waar toen nog 4 rijders van over waren.

IMG_1602Na een uur en 10 minuten kwamen de koplopers ons op start/finish weer achterop. Wij naar rechts, de koplopers er links langs en in alle hectiek knalde ik in een vaart van 35 km/h achter op een achterblijver die bijna stil stond. Je kunt wel nagaan dat de handbike daar niet tegen kon en dat mijn wedstrijd ten einde was. Gelukkig mankeerden de achterblijver en ik niets en konden we naast de baan de wedstrijd af kijken. Helaas ben ik hierdoor een goede klassering misgelopen. Als ik in het groepje had kunnen blijven, was ik tussen de 11e en 14e plaats geëindigd, niet slecht in een Europees startveld van bijna 30 rijders.

 

 

 

IMG_1598

Laat een reactie achter