Hoe het handbiken begon

Een ernstig motorongeval tijdens een endurowedstrijd op een terrein tussen Geesteren en Manderveen maakt op 17 oktober 2009 een abrupt einde aan mijn sportieve activiteiten. Ik liep bij het ongeluk een dwarslaesie op, die mijn lichaam vanaf onder mijn borstbeen geheel verlamt. Na een verblijf van bijna 3 weken in het Medisch Spectrum Twente en drie maanden revalideren in Het Roessingh heb ik de draad weer opgepakt. Ik probeerde meerdere sporten uit die ik ondanks mijn zware beperking nog zou kunnen beoefenen. Het handbiken met behulp van een aankoppelfiets beviel mij het best. Tussendoor heb ik nog een tijdje gebasketbald. Maar ik had niet zoveel met een balsport. Ik ben het liefst zelf verantwoordelijk en niet afhankelijk van een ander. En ik hou van sporten met snelheid. Handbiken past daar het beste bij. Bijkomend voordeel van handbiken en sporten in het algemeen, dat het de zenuwpijn in mijn rug verlicht.

nk bladel bochtPrestaties

Sinds 2015 neem ik als handbiker actief deel aan wedstrijden, nadat ik een jaar eerder met trainingen ben begonnen onder professionele begeleiding van medewerkers van Het Roessingh in Enschede. Mijn debuut op wedstrijdniveau is de Handbike Battle in het Kaunertal in Tirol. Op uitnodiging van Het Roessingh heb ik hieraan meegedaan met een team van het Enschedese revalidatiecentrum. Veel mensen waren verrast doordat ik als tweede in mijn klasse was geëindigd. Het is een loodzware internationale wedstrijd van twintig kilometer vrijwel alleen bergop rijden, met een hoogteverschil van bijna een kilometer en stijgingspercentages tot zestien procent. De eerste kennismaking smaakte naar meer. Ik ben toen doorgegaan met wedstrijdrijden dat jaar, met een geleende handbike. Hiermee werden goede resultaten behaald en ik ben in 2016 het hele seizoen gaan rijden. Nationale en internationale wedstrijden heb ik gereden met verschillende resultaten. Ik heb meerdere podiumplekken behaald in nationale wedstrijden, waaronder een 3e plek op het NK. Ook heb ik weer deelgenomen aan de Handbike Battle en ben daar als 2e geëindigd. Verder heb ik een World cup wedstrijd in België mogen rijden, heb ik een wedstrijd voor het EHC gereden, twee Duitse marathons gedaan en het seizoen afgesloten met de Mallorca handbike tour. Dit zou ik in 2017 graag uitbouwen, het liefst met meerdere Europese en World cup wedstrijden.

IMG_6489Sponsoring

Hierdoor ben ik nu op zoek naar sponsoren die het mij mogelijk helpen maken te starten in belangrijke nationale en internationale wedstrijden. Ik wil me graag steeds verbeteren. Ik word er fitter van, heb minder fysieke klachten zoals zenuwpijn en kan zo makkelijker met mijn handicap omgaan. Maar, ik wil er ook volop tegenaan om te kijken of ik kan aanhaken bij de Nederlandse top. Als dat lukt zou het een geweldige bekroning zijn, als ik over vier jaar naar de Paralympics mag. Mijn ambitie om op hoog niveau te handbiken vraagt, naast veel trainingsuren, kostbaar wedstrijdmateriaal. De gespecialiseerde leverancier Wolturnus produceerde onlangs voor mij een racehandbike die geheel op maat voor mij werd gemaakt. Een investering van maar liefst € 6.700,-. Voor de begeleiding door personal trainers worden ook kosten gemaakt.Voor het deelnemen aan wedstrijden komen daar nog de kosten van onder meer, overnachtingen, autokosten, incidenteel vliegreizen, snellere carbonwielen, kleding en inschrijfgelden bij. Hoewel de fabrikant van de handbike veel toekomst ziet in mijn sportieve loopbaan en deze daarom voor een deel sponsort, blijft er nog een flink bedrag over dat ik zelf bij elkaar moet zien te krijgen. Om die reden is de Stichting Handbike Promotie Twente opgericht. Die maakt zich sterk om op korte termijn sponsors te vinden die mij in mijn streven de (inter)nationale top te bereiken financieel willen ondersteunen. Heeft u interesse? Neem dan contact op met Johan Spenkelink via telefoonnummer 06-53326237 of met Mark Mekenkamp via 06-22929344.

Stichting Handbike Promotie Twente
Frankenkamp 13
7597 MX Saasveld

Voorzitter:                               Henry Klunder
Secr./Penningmeester:           Sander Olde Scholtenhuis
Bestuurslid/Sponsorwerving:  Johan Spenkelink

Wat is handbiken?

Handbiken is een tak van sport voor mensen met een lichamelijke beperking, die zich het best laat vergelijken met wielrennen. De meeste beoefenaars van het handbiken hebben een dwarslaesie of missen een of beide benen. De sporter beweegt zich op de racefiets voort (een vast-frame driewielige fiets die met de armen wordt aangedreven) afhankelijk van de beperking in liggende of knielende houding.